Veelgestelde vragen

De vermaler

Er zit iets vast, moet ik nu de storingsdienst bellen?

Zit er iets vast in de vermaler? Bijvoorbeeld iets dat te hard is of een klein stukje (verpakkings)plastic? Zet de stroom even af. Je kunt het dan met de hand of met een tangetje eenvoudig verwijderen. Via de resetknop onderaan het apparaat zet je daarna de vermaler weer aan. Is er dan nog steeds een storing? Bel dan met de klantenservice van Elkien via( 0513) 635 735.

Ik heb een storing. Hoe los ik die op?

Bel met de klantenservice van Elkien via (0513) 635 735. Zij zorgen er dan voor dat er een monteur bij je langs komt. 

Kunnen alle etensresten in de vermaler?

Wat je normaal gesproken in de groene container zou gooien, kan meestal ook de vermaler. Let wel even op bij hele harde dingen. De vermaler kan die niet goed genoeg verwerken. Snijd grote dingen in kleinere stukjes, dan kan de vermaler het makkelijker aan. 

Wat levert het op als ik de vermaler gebruik?

Je levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. De voedselresten komen terecht in het gebouw in de Napjusstraat. Daar wordt het verwerkt tot een gas en daarmee worden gebouwen uiteindelijk weer verwarmd. De groene container die je hebt, is een stuk minder vol. Daar komt nu eigenlijk alleen nog tuinafval in. De aanpak in Noorderhoek is echt uniek in de wereld: nergens ter wereld worden in zoveel woningen in 1 wijk voedselvermalers en vacuumtoiletten gebruikt. Door het vacuümtoilet gebruik je veel minder water. 

Waarom zit er verschil in hoe lang het duurt voordat iets vermalen is?

Als je de vermaler aanzet, gaat die heel hard draaien en op die manier slaat het de dingen die je er in stopt kapot en maakt het er dus veel kleinere stukjes van. Hoe harder het materiaal is, hoe langer het duurt voordat het vermalen is. 

Zitten er messen in het apparaat en is het daarom ook gevaarlijk?

Nee, er zitten geen messen in de vermaler. De vermaler heeft een bodem die heel snel ronddraait. De etensresten die in de vermaler komen,  worden kapotgeslagen langs de zijkant. Het water dat erbij komt, zorgt ervoor dat de voedselresten via de afvoerbuis wegspoelen. Er zitten dus geen messen in de vermaler. 

Er is iets anders dan eten in de vermaler gevallen. Gaat het apparaat nu kapot?

Nee, het apparaat gaat niet kapot als er bijvoorbeeld een lepel of een plastic zakje in valt. Zet de stroom even af. Daarna kun je met de hand of met een tangetje de lepel of het plastic zakje uit het apparaat halen. Met de resetknop onderaan het apparaat zet je de vermaler weer aan. 

Kan ik beter de groene container of de voedselvermaler gebruiken?

Al je etensresten kun je in de voedselvermaler doen. Gebruik de groene container voor tuinafval, zoals gras of takken. 

Wat moet ik eerst in kleinere stukken snijden voordat het in de voedselvermaler kan?

Bloemkoolstronken, bloemenstengels of andere grotere, hardere of dikkere materialen kun je beter in kleinere stukjes snijden voordat je het in voedselvermaler stopt. Dan kan de voedselvermaler het beter verwerken. Ook bij bijvoorbeeld stokbrood is dat handig. 

Moet het restje zalmsalade uit een bakje of pindakaas ook in de vermaler?

Ook dat kan gewoon in de vermaler. Als je het niet doet, is dat ook niet erg. 

Wat moet ik doen met verpakte producten?

Plastic kan er voor zorgen dat de voedselvermaler minder goed werkt. Verwijder plastic en andere verpakkingsmaterialen dus voordat je iets in de vermaler gooit. Haal bijvoorbeeld het plastic van het ‘kontje’ van de komkommer af voordat je de komkommerresten in de vermaler stopt.

Het vacuümtoilet

Wat moet ik doen als er een storing is?

Is je toilet verstopt? Dan kun je bellen met Elkien en kiezen voor rioolverstopping. Je wordt dan rechtstreeks doorverbonden met de organisatie die langskomst om de verstopping te verhelpen. Is er een probleem met het toilet zelf of weet je niet waar het precies om gaat? Wacht dan op de stem aan de telefoon van Elkien en je wordt doorverbonden naar een andere organisatie die je bij dit probleem kan helpen. 

De verwerking van de afvalstoffen

Wat gebeurt er precies met de resten die in de voedselvermaler gaan en het afvalwater van het vacuümtoilet?

Kijk op deze pagina voor een filmpje met uitleg. 

Uit iedere woning komt afvalwater van bijvoorbeeld de douche, de keuken en het toilet. Daarnaast is er groente- en fruitafval. En bij woningen met een tuin ook nog het tuinafval. Normaal gesproken gaat het afvalwater naar het riool en het gft-afval naar de groene container. Maar bij WaterSchoon werkt dat net even anders…

Het afvalwater en het vermalen voedsel gaan naar het zuiveringsgebouw in de Napjusstraat. Daar wordt het afvalwater o.a. omgezet (vergist) in biogas en andere herbruikbare stoffen. het biogas wordt weer gebruikt voor het verwarmen van de appartementen in de buurt. Dat het in zoveel woningen is toegepast in deze wijk is uniek in de wereld.