Wetterskip haalt energie en grondstoffen uit afvalwater

Vrijdag 19 maart 2011

Wetterskip Fryslan investeert in de aanleg van een duurzaam en nieuw zuiveringssysteem voor 252 woningen in de wijk Noorderhoek te Sneek. Het afvalwater van deze woningen wordt straks schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie ter plaatse. Het systeem haalt energie uit afvalwater, verwijdert medicijnresten en kan meststoffen terugwinnen voor hergebruik. Dit project is de eerste in Nederland op deze schaal.

Het waterschap werkt in dit ‘nieuwe sanitatie-project’ samen met de gemeente Sneek, woningstichting de Wieren, Landustrie en de STOWA. Gedurende vier jaar onderzoeken ze wat het nieuwe systeem precies oplevert. In 2014 volgt een evaluatie. Het afvalwater uit de wijk wordt gescheiden en lokaal behandeld. Tot die tijd gaat het niet naar de grote zuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Sneek.

Het dagelijks bestuur van het waterschap stelt voor om 300.000 euro te investeren in dit onderzoek. De andere partijen investeren samen ongeveer 850.000 euro. Senter Novem en Koers Noord geven datzelfde bedrag aan subsidie. Wetterskip Fryslân wil afvalwater zo milieubewust, goedkoop en duurzaam mogelijk schoonmaken. Daarom is het onderzoeken van nieuwe technieken belangrijk. Dat onderzoek kost geld, maar geeft goed inzicht in kosten, duurzaamheid en milieurendement van een nieuwe zuiveringsmethode.

Eerder is in Sneek al ervaring opgedaan met een kleiner project bij 32 woningen aan de Lemmerweg. De resultaten waren erg positief. Het project heeft onder meer gezorgd voor waterbesparing en een zeer goed zuiveringsresultaat. Daarom volgt nu het grote project in de wijk Noorderhoek. Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân neemt 10 november 2009 een definitief besluit over de bijdrage van het waterschap.

Klik hier om terug te keren naar de projectupdates >>


Maak een rondleiding


Wilt u zelf eens aan den lijve ondervinden wat een Waterschoon systeem in uw wijk kan betekenen?
Maak dan snel een afspraak met één van de projectleiders. Dat kunt doen door u hier aan te melden.


aanmeldknop voor de rondleiding

Waterschoon in actie


Bekijk ook eens het YouTube kanaal van Waterschoon!
logo europeese unie
logo sudwest fryslan
logo desah
logo wetterskip fryslan
logo de wieren woningstichting
Stowa
Mede mogelijk gemaakt door
Agentschap NL
Stowa
Provinsje Fryslan