Waterzuivering van de toekomst gebouwd in Sneek

Donderdag 12 mei 2011

Een wereldwijde primeur; het totaal nieuwe waterzuiveringssysteem in de wijk Noorderhoek in Sneek. Binnenkort wordt het afvalwater van deze woningen gescheiden ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het gaat om 232 nieuw te bouwen woningen in de woonwijk Noorderhoek. Het project is het eerste in de wereld op deze schaal en is een samenwerking tussen Wetterskip Fryslan, Woningstichting de Wieren, STOWA, gemeente Sneek, DeSaH BV en Provincie Fryslan.

Het nieuwe waterzuiveringssysteem gaat energie opwekken uit afvalwater, medicijnresten verwijderen en meststoffen terugwinnen voor hergebruik. Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân: “Het project in de Noorderhoek is een goed initiatief. Door deelname aan dit onderzoek willen de partners een goed evenwicht zien te vinden tussen enerzijds efficiëntie en betaalbaarheid en anderzijds het werken aan vernieuwing en duurzaamheid. Wethouder Jan Bargboer, gemeente Sneek, vult aan: “En daarmee sluit het goed aan bij de duurzaamheidprogramma’s van de gezamenlijke partijen.”

In de wijk aan de Lemmerweg in Sneek is al eerder ervaring opgedaan met een vergelijkbaar - kleiner - project bij 32 woningen. De uitkomsten hiervan waren zeer positief en aanleiding om het project in de Noorderhoek nu op grotere en bredere schaal uit te voeren. Noorderhoek is dus nog innovatiever dan het pilotproject, omdat het waterzuiveringssysteem energie kan opwekken, medicijnresten kan verwijdering en meststoffen kan terugwinnen uit het afvalwater. De verwachting is dat het innovatieve waterzuiveringssysteem eind 2010 in gebruik wordt genomen. Gedurende drie jaar zal worden onderzocht wat het nieuwe systeem precies oplevert.

Naast de ruim 1 miljoen euro aan subsidiegeld van Agentschap NL (UKP), Koers Noord en EFRO wordt door de gezamenlijke partijen Wetterskip Fryslân (het Algemeen Bestuur neemt 11 mei definitief een besluit), Woningstichting de Wieren, STOWA, gemeente Sneek, DeSaH BV, Provincie Fryslân, 1,5 miljoen euro bijgedragen.

Klik hier om terug te keren naar de projectupdates >>


Maak een rondleiding


Wilt u zelf eens aan den lijve ondervinden wat een Waterschoon systeem in uw wijk kan betekenen?
Maak dan snel een afspraak met één van de projectleiders. Dat kunt doen door u hier aan te melden.


aanmeldknop voor de rondleiding

Waterschoon in actie


Bekijk ook eens het YouTube kanaal van Waterschoon!
logo europeese unie
logo sudwest fryslan
logo desah
logo wetterskip fryslan
logo de wieren woningstichting
Stowa
Mede mogelijk gemaakt door
Agentschap NL
Stowa
Provinsje Fryslan