Waterschoon genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2012

Donderdag 22 november 2012,

De samenwerkende partijen in het duurzame sanitatieproject Waterschoon zijn zeer verheugd dat hun project is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2012. Wetterskip Frysl‚n, Woningstichting de Wieren, DeSaH bv, Gemeente Sķdwest-Frysl‚n en STOWA werken nauw samen in het pilotproject Waterschoon in de wijk Noorderhoek in Sneek. Het project, dat zich richt op een doelmatige en duurzame waterketen, is met nog twee andere projecten genomineerd in de categorie ?Overheden?. In totaal zijn er 156 projecten ingestuurd.


Waterinnovatieprijs

De Unie van Waterschappen reikt dit jaar voor het eerst een landelijke prijs uit voor innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Het motto luidt: ?Zorg voor droge voeten, schoon en voldoende water?. De Waterinnovatieprijs is een podium voor innovatieve waterprojecten.


Jury in beraad

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 28 november 2012 in de Rode Hoed in Amsterdam maakt juryvoorzitter prof. dr. Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren van de Universiteit Utrecht en directeur Utrechts Sustainability Institute, de winnaars in vier categorieŽn bekend. De categorieŽn zijn: Overheden, Bedrijven, Belangenorganisaties en Particuliere initiatieven en Waternet.


Waterschoon

In Sneek is met de herstructurering van de woonwijk Noorderhoek ingezet op innovatieve en duurzame technologie door toepassing van het innovatieve sanitatiesysteem. Zijne koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje stelde in 2011 het systeem officieel in gebruik. In de wijk worden ruim 200 woningen aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem. Het organische afval in de woningen wordt via een keukenvermaler ingezameld en samen met het toiletwater (zwartwater) afgevoerd door middel van een vacuŁmsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk maakt deze reststromen los van elkaar schoon. Hier wordt, behalve het zuiveren van water, energie geproduceerd in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen uit reststromen. De vrijgekomen energie wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woningen.


Waterschoon is het eerste succesvolle sanitatieproject in de wereld dat werkt met behulp van bronscheiding en dat op deze schaal is gerealiseerd. ?Als samenwerkende organisaties zijn we trots op de nominering van dit project. Het geeft stimulans aan onze inzet om innovatie nog meer vorm te geven?, aldus dagelijks bestuurslid van Wetterskip Frysl‚n Wietze de Haan namens de samenwerkende partijen.


Meer informatie

Meer informatie over de waterinnovatieprijs en de overige nomineerde projecten staat op www.waterinnovatieprijs.nl.


Klik hier om terug te keren naar de projectupdates >>


Maak een rondleiding


Wilt u zelf eens aan den lijve ondervinden wat een Waterschoon systeem in uw wijk kan betekenen?
Maak dan snel een afspraak met één van de projectleiders. Dat kunt doen door u hier aan te melden.


aanmeldknop voor de rondleiding

Waterschoon in actie


Bekijk ook eens het YouTube kanaal van Waterschoon!
logo europeese unie
logo sudwest fryslan
logo desah
logo wetterskip fryslan
logo de wieren woningstichting
Stowa
Mede mogelijk gemaakt door
Agentschap NL
Stowa
Provinsje Fryslan